Follow
Haparandas röster i SVT
Nu är det så många nyfikna som undrat och frågat, så ska berätta om då när Fanzingo >> var 2 dagar upp till Haparanda för att filma till programmet som är ett samerbete med SVT och som kommer spelas i svtplay senare i höst - var även jag är med och medverkar som profilerare för Haparanda. Den här resan har bara börjat och det kommer bli jättekul att ta med sig Haparandas röster som också kommer bli en viktig del av programmet. Visste ni att valdeltagandet i landet är lägst här uppe? Det måste vi få en ändring på tillsammans!
 
Hur är ju egentligen frågan, och jag tror mycket på att det ligger i att medborgarna i kommunen främst bland förstagångsväljarna har inte och visar inte intresset för att medverka, och det genom att inte bland annat gå till vallokalen. Men det är ju så jobbigt att gå dit, speciellt om man inte är intresserad - men vad gör vi med våra åsikter? Vi alla vet ju att vi alla tycker något om något, och det är politik i mina ögon - och rösterna till de åsikterna har all rätt att höjas och höras ; vilket var också därför vi var på plats på tornedalsskolan med kameran så de elever som ville kunde dela med sig av sina röster redan där på plats!
 
Dag 1
Idén är att alla ska kunna få dela med sig av sin röst, varav vi även presenterade projektet i aulan till att börja med till att sen lägga upp en egen ''videobås'' vilket fick bli ett rum med glas där kameran sattes upp och de som ville redan då fick dela med sig på plats av vad de tyckte om Haparanda och vad de skulle vilja förändra på och vad som var viktigt för dom. Och det här kan man ännu göra! Hur? 
Genom att spela in en egen video, skriva en dikt, en låt eller dylikt som man sedan publicerar på sociala medier under #sverigesröster - helt på ditt egna unika sätt där du får uttrycka dig om det som just är viktigt för dig och vad som skulle få dig att rösta, och detta kommer såklart pågå länge än så programmet inte än börjat sändas ;) 
Det var också för första gången på några år som jag åt i skolmatsalen, kan säga att dom verkligen fått en god broccoligratäng dit och att arbetet ungdomsrådet i Haparanda har gjort har även gett förbättrande resultat hittills!
Efter skolan så for vi vidare till övernattningsstället Stadshotellet för att lämna av sakerna för att sedan avsluta dagen med att äta middag på Leilani - haha och klart jag tog min samma gamla vanliga favorit; inbakad napoli med extra ost och en stor juice - MUMMA!
Lite av bilderna jag tog morgonen därpå, var bara tvungen för tyckte det var så vackert!
Dag 2
Jag var i stan tidigt idag för hade möten - och fick samtdigt passa på att ta fina bilder på morgonen på Torneälven där man ser Torneås kyrka vackert mot himlen, kommer visa fler av dessa bilder i ett annat inlägg! Jag for på mina möten sedan efter att ha fort passat på att ta bilderna tills jag mötte upp teamet igen för att fortsätta dagen med att filma till programmet. Elever delade med sig av ytterligare röster och så fick jag även bekanta mig mer med Hampus under inspelningen som även deltog med sin röst och skulle bli intervjuad senare på station. 
Dagen gick som smort och jag var tvungen att fara på ett ytterligare möte innan jag sedan åter mötte upp teamet på Station Ungdomens Hus med en gåva från Jytte på kommunen och för att ha en workshop i filmande med mobilkameran, samt dela med sig av röster, snacka med oss och teamet som kommer komma upp fler gånger till Haparanda innan programmets sändning! :D Kvällen gick jättebra varpå även Hampus och andra blev intervjuade, även Haparandabladet >> kom på plats för att notera de stora kommande händelserna (det var med i fredagens tidning på svenska och kommer komma även ut på finska!) och samarbetet och hur viktigt detta är för den här stan - i år - NU!
Teamet åkte hem samma kväll men kommer bli grymt att återses vilket blir snart för samarbetets uppdagande, kommer bli härligt också att få ta med mig ERA röster - så dela gärna med er under den hänvisade hashtagen så gör vi förändring tillsammans!
Tack Fanzingo för 2 grymma dagar i Haparanda!
För er som har missat sneakpeak på trailern kan se den HÄR >> :* 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Follow my blog with Bloglovin