Follow
Simpla oskrivna promenadregler
När jag tog mig ansvaret över att flytta hemifrån och ta med mig min dåvarande shihtzu så har jag varit rätt hård på regler, åtminstone när det kommer till principer och när jag tappat balansen har jag sådan ångest, oftast är det djuren som får mig också att vela kämpa mer för jag älskar ju dom också såklart - förutom att gå på promenader. När det kommer till disciplin, har jag alltid velat ha en hund som verkligen lyssnar på det man säger och hittills så tycker jag man ändå har lyckats väldigt bra med Andy, alla mina djur ska vara dresserade för det är ändå viktigt. För mig är det som att uppfostra typ ett barn, för jag ser dom som mina barn. 
 
Jag har, och detta är ganska nytt för mig ändå även om det varit en självklarhet, att vara mer sträng när man är ute och går med hunden. Varför? För att jag konstant egentligen vill träna honom till att kunna vara så duktig och lyhörd att han kan gå fint fot utan koppel, och just nu blir han duktigare på att lyssna faktiskt och har börjat lära sig en rad med nya kommandon och ska försöka gå in med lite tricks. 
Här är mina regler på oskrivan regler när man är ute och promenerar med hunden (dvs sånt jag tycker alla borde bara ha....), lite både när det gäller koppel och utan koppel, men mest med. Jag vet, lagen eller restriktionerna vilket det nu är (förlåt lite off när jag har dålig koll på det nu? Återkommer med ett annat inlägg för det, och sådant för ska kolla in på det mer) så kan man ha iallafall hunden lös om han lyssnar på verkligen det man säger. Jag i dessa fall föredrar koppel och annan träningsområde egentligen än under självaste promenaden för jag anser att det är en förebyggande att ta säkerheten först.
 
Vänster sida
Hunden skall gå på min vänstra sida, för jag ska gå i motkommande trafik och hunden/djuret skall alltid vara innerst för högre säkerhet helt enkelt då man går i trafikerande områden såväl som vanliga vägar. 
 
Fördriva tid
Promenaden handlar såklart också om att markera revir och nosa, men inte om att nosa på ett ställe i 15 minuter - vilket jag anser kan vara att tiden fördrivs i aningen onytta, en huns anatomi i näsan är formad för att den ska kunna ta upp den informationen hen behöver inom kortare stund än 5 minuter.
 
Hårda regler
Det är för mig viktigt att hunden lyssnar när man är ute, men för att kunna vidhålla dessa så behöver hunde dessa regler under varje promenad. Att en person till exempel slutar vidhålla reglerna hunden har lärt sig och är van med resulterar i att den inte till slut riktigt kommer ihåg det och måste påminnas om på nytt när det kommer till inlärningen. Jobbigt för både hunden och ägaren.
 
Helst inte på asfalt
Jag vet att asfalt är något av det värsta man egentligen kan utsätta en hunds tassar för, det kan riva upp och beroende på väderförhållanden så kan det också göra ont för hunden bara det att hen inte kan säga det. Därför försöker jag hålla mig själv på kanten av asfalten och hunden vid sidan av så det är mjukare för tassarna.
 
Använd tre-stegs-kommando
När hunden inte har koppel försöker jag så gott jag kan atta nvända mig av trestegskommando vilket innebär att när hunden inte lyssnar stannar man, ber hunden komma tillbaka, ber han stanna medan man tar fram kopplet, markerar med kopplet att hunden får gå fot ett tag om ej hela promenaden för att markera att så skall han ej göra. En hund trivs att vara lös och inte i kopplet egentligen.
 
Du ger kommando
Om det är jag som håller i kopplet är det mig hunden skall lyssna på och ingen annan. Varför? För att hunden kan annars bli förvirrad av stressen, speciellt om den lätt blir stressad, men känner den sig trygg med dig och att du är stadig i dina kommandon så blir promenaden problemfri till slut tror jag.
 
Lyft inte upp hunden!
Det här tar jag upp BARA FÖR ATT det är FEL att lyfta upp hunden direkt kommer en annan hund (som tex är lös som ej visar aggressiva teckent ex) - det här handlar inte om hundens storlek vilket många misstar, utan det handlar om hundpsykologi. Direkt du plockar upp hunden när något eller någon kommer nära visar du den automatiskt att den ska vara rädd för det och därför du plockar upp hen, det är et du signalerar till hunden så låt hunden stå på sina egna ben och ''försvara'' sitt och erat revir istället som ett team.
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Follow my blog with Bloglovin