22

World of no sexual abuse

En ny resa till Stockholm är planerad men än inte bokad - jag ska åka ned till huvudstaden igen snart för att fira min vackra bästa tjejkompis Faith >> som fyller år och ska ha en pink party! Verkligen längtar till det och har redan småplanerat för att hitta den båästa presenten, ska ju vara nere innan den 10e april så måste skynda mig att hitta den perfekta presenten, och eftersom hon läsermin blogg kommer jag inte avslöja vad det är innan hon fått den först för vem vill avslöja överraskningar? 😇
 
Men i det här inlääget vill jag faktiskt ta upp en organisation som hon har som födelsedagsinslamling >> på Facebook och det är till Wonsa >> och jag har också fullhjärtat bidragit med minimum summan på 50 kronor som man kan donera. Det är inte ofta jag faktiskt donerar men då jag gör det så har det en stor betydande roll för mig och att stötta att Wonsa ska kunna även etablera sig i norra delarna av Sverige är verkligen jag anser är något asom behövs, speciellt med den stora okunskapen eller ignoransen till patienterna råder i stora delar av landet. Det här handlar om våldtäkt och sexuella övergrepp - något som definitivt existerar i hela landet.
 
 
Vad är wonsa då?

Wonsa är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation. Genom behandling, forskning, och kunskapsspridning arbetar Wonsa för att göra specialiserad vård för psykologiska skador efter sexuella övergrepp tillgänglig över hela landet.

De senaste fem åren har det polisanmälts i genomsnitt 6300 våldtäkter varje år. Mörkertalen är stora. Men det finns bara möjlighet för ca 400 patienter/år att få tillgång till specialiserad psykologisk vård inom landstinget. Barn är hårdast drabbade. Men bara ett av tio barn berättar så det kommer till myndigheters kännedom. 9 av 10 barn blir alltså vuxna utan att berättat eller fått hjälp att läka från de psykologiska skador som sexuella övergrepp ger.

Wonsa är idag Sveriges enda forskningsinriktade specialistklinik för vuxna patienter som har utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.

Wonsa tar emot patienter från 12 år och uppåt, oavsett kön. Patienterna tas emot oavsett vilken typ av sexuellt övergrepp som har ägt rum, och oavsett när det skedde. Genom systematisk datainsamling ökar vi kunskapen om skadeutveckling och behandlingsresultat vid olika typer av sexuella övergrepp.

Wonsas kostnader täcks till 20 % av patientavgifter och besöksersättningar. Hyran täcks av gåvor, och våra läkare arbetar som volontärer. Wonsa kommer att fortsätta arbeta tills samhället erkänner att patientgruppen finns och finansierar den vård patientgruppen behöver och har rätt till.

Wonsa vägrar att acceptera att samhället fortsätter att prata om det felaktiga i att utsätta andra för sexuella övergrepp, utan att samtidigt erbjuda de som utsätts för hjälp.

Wonsa vägrar att acceptera att generella vårdformer och metoder rekommenderas eller används för denna speciella patientgrupp utan att evidens finns eller systematiska utvärderingar görs parallellt.

Wonsa uppmuntrar alla initiativ och samarbeten som bidrar till att patienter med psykologiska skador efter sexuella övergrepp får ökad tillgång till vård som ger möjlighet till läkning och som på vetenskapliga grunder och genom systematiska kliniska utvärderingar bidrar till att behandlingsmetoder och strukturer utvecklas, evidensbaseras och sprids.

Wonsa kvalitetssäkrar sitt arbeta genom, forskning, systematiska kliniska utvärderingar och internationella samarbeten med forskare och kliniskt aktiva experter inom området.

'' Vår första mottagning öppnade i mars 2015, och den ligger i Stockholm. Vår ambition är att så snart det är möjligt göra Wonsas traumabehandlingar tillgängliga i fler delar av Sverige. Inledningsvis med en mottagning i norra Sverige och en i södra. För att nå dit behöver vi hjälp av fler människor och organisationer som vill stödja Wonsas sak! ''
- och det finns ingen anledning att inte stötta wonsa och det grymma arbete dom redan gör! Vi är många som hashtaggar #metoo och det av en så viktig anledning - vi är för mpånga som blivit utsatta för dessa sjuka saker och stödet som WONSA ger är något vi inte blir riktigt erbjudna på vanliga vårdcentralen anser jag - utan att gå igenom en mängs komplikationer eller att man inte eventuellt blir betrodd eller tagen på allvar och sätts i skymundan av systemet. Jag stödjer wonsa i hopp om att de kan etablera sig överallt i länet för alla utsatta kvinnors väl och rätt till stöd och behandling!
 

'' Sexuella övergrepp och sexuellt våld är områden som präglas av aggressivitet, maktutövning, tabu, skam, skuld, politik och åsikter. Vår övertygelse är att ett konstruktivt navigerande genom detta minfält kräver en blandning av kunskap och goda egenskaper. Våra ledord är:

Expertis
– vi är experter på frågor som rör konsekvenser och behandling av sexuella övergrepp, och vi strävar hela tiden efter att öka vår kunskap, och sprida den till andra.

Mod
– vi vågar prata om allt, även det som är obekvämt. Vi är mästare på möjligheter.

Empati
– vi glömmer aldrig var Wonsa kommit ur och vi förstår att det vi gör eller inte gör påverkar andra.

Ambitionerna inom Wonsa är höga och för att vi ska nå våra mål behöver vi samarbeta med företag och organisationer som delar vår vision, våra värderingar och vår ambitionsnivå. ''

Talande siffror om Wonsas patienter
80 % av patienter fick ingen hjälp när de berättade om övergreppen första gången
80 % av patienter har försökt få hjälp innan de kom till Wonsa
70 % av patienter var 11 år eller yngre när övergreppen hände
30 % av patienter väntade i 15 år eller mer innan de berättade för någon om övergreppet
30 % av patienter har försökt ta sitt liv minst en gång innan de fyllt 18 år
20 % av patienter blev utsatta för övergrepp i 10 år eller mer
20 % av patienter har under perioder i livet inte haft tillgång till minnen om övergreppen

Dessa bilder är från min förra Stockholmsresa - snart åter åker jag ned med SJ! <3
 
13

Budgeterar sminbord

 
Hej mina fina! Vilken otursam dag det blev med min planering, den gick inte som det skulle men hoppas det går att ordna till vilket jag också tror, men det blir ändå en irriationsmomentum såklart! Iallafall s¨gick jag ut med en fråga på Facebook till mina tjejkompisar där jag ville se litwe inspo påd eras sminkbord för nämligen har jag redan investerat 160kr till behållare för smink etc som ska tillhöra bordet sen. Håller på att just nu spana efter det bästa alternativen för att gå vidare med att investera i resten som jag behöver. Om jag ska vara ärlig; jag har aldig haft ett sminbord! Och jag verkligen älskar att sminka mig och prova olika stilar, nya ideér och livea mina sminkningar också som jag brukar göra i min Beautysecrets grupp men jag finns för ofta dåliga ställen att göra det på och ett smijbord har länge känts som ett måste för mig att ha för det skulel underlätta bara organiseringen av sminket fadalt!
 
Söker olika tips på bord, speglar, lampor och stolar som jag behöver ha, jag är ju osäker på vad jag ska ha för bord och speglar och lampor för har nämligen satt en budget på 1500 kronor men är rädd att det är för lite? Det är iallafall det jag ska börja med och försöka hålla mig till för diggar köra budget nämligen - lyx behöver kosta skjortan enligt mig speciellt om man skapar det själv - kombinationen har inget med pris att göra så länge jag har ett sminbord äntligen för det ÄR en lyx för en tjej som älskar smink att ha! 
Kommer såklart ta med er på min resa till att skaffa ett sminkbord och tipsa er om olika saker som jag kommer söka på och ni får gärna även dela med er av era tips till ett sminkbord eller vad ni har för erat! :)
 
Ska nu fara och hälsa på några vänner, så kommer fortsätta planera och söka senare :) Haft rätt så full rulle idag ändå och planerat in också nya sessions för min Stockholmsresa också som jag kommer berätta om senare ikväll eller imorgon! Puss på er! 
 
Bilderna är lånade från google
 
LIFE OF SKÖNHET & MAKEUP 2018 Inspiration familj glad påsk hälsa makeup makeup brushes makeuptable påsk smink sminkbord våren
24

Ringer du med kuken eller hjärnan?

Godmorgon! Ni anar inte hur arg jag var när jag vakna idag, jag har olika appar såklart precis som alla andra på telefonen - så aktiv som jag är via mina medier liksom så finns jag ju där - och det är ALLTID samma användarnamn: Heiduskaja. För den delen syns ju mitt användarnamn och dessutom så om man hör av sig till folk brukar man ju säga vad man vill? Så. Jag blir väckt av ett samtal på morgonen, som jag trycker rött på tänker inte svara till randoms som ringer - jag klickar alltid och skriver meddelande där jag frågar ''Vad vill du och vem är det? Ärdet viktigt? Svara i text tack!'' så RINGER MAN IGEN!? 
 
Klickar rött igen. Skriver samma sak på engelska ifall hen inte förstår svenska t.ex, men så kommer istället frågan i text PÅ SVENSKA: ''Vem är du?'' och ringer IGEN en jävla tredje gång? Oavsett språk kan man ju fatta vad ett klick betyder och ta de som att man inte har tid t.ex eller inte vill prata med en random som ringer helt plötsligt och ev. kan jag riskera för att den jäveln sätter igång videokonversation och sitter och runkar OCH DÄRFÖR svarar jag inte till random folk som ringer via appar för mitt telefonnummer ger jag inte ut hur som heslt antagligen. Jag blir så jävla arg speciellt när man blir väckt av såna här idioter både natt och morgon som inte ens kan ringa mellan normala tider. Klart som fan jag ringer till vänner sent på natten men jag respekterar att inte ringa om jag inte är säker på att de är vakna - men när man ringer flera gånger om till en person man inte känner och blir klickad gång på gång och svarar med att ''vem är du'' så blir man fan tokig och skäller ut dom - exakt det jag gör via voicemessages om inte texterna på svenska, finska eller engelska går fram så då jävlar blir man sur om man inte blir respekterad. Ingen av mina vänner på Facebook ringer på messenger random om det inte är något och de är för att man fattar hur störd en människa blir på att de ringer ett samtal från varje jävla chatt man har - ska det inte vara vanligt folkvett - att skriva eller skicka voicemessage o0m man blir klickad om det är något?

Ring inte till mig på sociala medier 8 gånger i rad för att ställa mig frågan ''Vem är du?'', ställ frågan här eller i text men sitt inte och ring och ring och ring och ring om ni inte vill bli blockade och få mig sur på er. Fett respektlöst att telefonharassa folk på det där sättet - inte okej på internet eller överhuvudtaget. Flera gånger jag skickar denna >> länk till folk som håller på sådär - google me instead of pissing me off. Jag blockar allt som ''stör'' och inte respekterar mig och undrar man verkligen vem jag är - sitt inte och kräv att jag ska prata i telefon för att presentera mig för varenda jävel som ringer för den frågan är redan besvarad om man fattar följa länken. Senast 1 vecka sedan jag fick en kuk dragen i skärmen där personen runkar fanatiskt och säger att jag är vacker för att ja råka svara för ja va så trött och tryckte fel - jag är inte intresserad av att se en random runka för mig - det finns dom som frågar ''får jag runka för dig'' och tro mig - dom som frågar först respekterar jag mer för dom trycker inte sin köttstång i ansiktet på en!
 
FATTA. Det här blev såklart ett surt inlägg men jag VET att jag är inte den enda tjejen på nätet som upplever de här och är fett less på att folk beter sig respektlöst sådär - eller massa samtal från människor som ställer udda frågor för att de ''vill höra din röst'' medan de ställer bokstavligt talat dumma frågor. Dafuq... Jag är så less - ni killar och män som åtminstone frågar först och till och med respekterar ett nej - ta creds för det för de är så man gör; frågar först, agerar utefter svaret och därför även de personer inte blivit anmälda av mig. 
Fråga vilken brud som helst, en kuk är inte ''bara'' en kuk så länge den sitter på en annans kropp och inte på en hylla i en sexaffär. BIG DIFFERENCE! 
Är man så sugen på att visa kuken för folk på nätet, fråga först om du inte vill känd hos den Polizei.

Hoppas ni haft en bra morgon iallafall <3