Follow
Hur påverkar du samhället?
Alltför ofta inser jag att när det kommer till utformningen av ett samhälle man själv lever i så verkar det som att alltför många bollar över uppgifterna till andra, tex ''kan inte du fixa det istället? med negativ ton. I mina ögon ser många diskussioner ut på det sättet där man inte vill ta steget själv och försöka förändra, något jag är van att försöka för jag är inte seriöst nöjd med hur samhället ser ut hur än på bättringsväg det är - jag är ju en del av samhället jag lever i så vem är jag som ska peka ut finger på vem som ska göra vad? Inge, och därför vill jag ha med mig folk i mina samerbeten, inte säga åt andra att ''fixa det!'' för det är ju lättare sagt än gjort om man inte själv kan ta steget som inspirationen till den förändringen. Att dra paralellen ''jag och du'' eller ''vi och dom'' är också folkets egna sätt att påverka ett samarbete där man faktiskt egentligen är ''tillsammans'' för att det ska funka. 
 
Vi är alla en dal av samhället och det är våra egna val att påverka aktivt, men att sitta och säga åt en annan att dra i tråden är enkelt när man inte vet hur man kan göra. Jag har så många gånger stött på min spegelbild därjag är den gnälliga som inte är nöjd med diverse saker en kommun har att erbjuda eller dylikt, men då har jag också valt aktivt att påverka med att förändra och dra med mig folk. Det här är kanske inte självklart för många, men jag anser att det borde vara självklart på ett sätt och det är att folket ska kunna våga använda sina röster till vad de tycker kan vara en förändring där man själv deltar i att komma med förslag, inspiration, flörändringar och strävan mot et positivare samhälle man lever i. 
 
Mycket kan också bero på okunskap och det förstår jag - men vi är människor i teknikens utveckling och informationen vi kan hitta genom att vara källkritisk och använda oss av de simpla motorer som finns idag med sån mängd med användbar info - hur kan man inte då vara mer delaktig i samhället än att bara dra ned på de flrändringar som görs då man själv kan påverka? Fenomenet i en stor folkmassa är flockbeteende då vi egentligen är flockdjur och om alla gnäller så gnäller tex resten - och pekar finger åt en annan ''att göra''.
Vi kan göra så mycket med våra röster som kan påverka samhället och utforma den till folkets hem - men det går inte bra om folket inte visar att de bryr sig eller visar sitt missnöje genom att inte bry sig mer.
Effektivitet har mer effekt än gnäll - är vi medvetna om hur vi egentligen påverkar samhället?
Vad väljer du att göra för din roll i delaktigheten - är du delaktig?
 
Delaktighet handlar inte bara om staten, makten och regeringar - det handlar också om den egna kommunen man bor i - för det är där DU bor och där DU kan påverka som mest tillsammans med dina lokala medmänniskor - vi borde samarbeta och sluta peka finger på vem som ska göra vad och bara ta oss i kragen och vara den Jon andra kommer följa - för ingen bli inspirerad av gnäll. 
 
Jag försöker påverka genom antimobbningskampanjen, samarbeten med olika aktörer i Sverige och de lokala områdena, påverka nätandan kring att försöka vara positiv på hur än dåligt humör jag än är på, lägger ned min tid jag inte ens får lön för att för att utforma idéer som jag vet kan vara avgörande lyxfaktorer för många, att anordna evenemang för att varken jag eller andra ska ha tråkigt - men jag känner mig ibland ensam i samhället för denna påverkan - jag försöker för jag har märkt att det är mer effektivt att göra det man gnäller om till en verklig förändning för det gynnar mer än grynnar.
 
Hur använder du din röst? Hur påverkar du ditt samhälle?
Och om du fick styra - hur skulle DITT samhälle se ut?
 
Var med i förändringen och uttryck dig vad vi borde ha i vårat samhälle för att du själv ska trivas - och glöm inte hashtagga #sverigesröster >>  för att få ut din röst offentligt i media - du är en viktig del av samhället så som din röst. Använd den väl genom att påverka din omgiving till det hem du vill ha, speciellt om du är ung och framtiden för hela världen för vi har mer makt än vad som verkar för ofta! Participate to make a global change for youth!
 
 
Mira Nuskinen

Så jävla bra skrivet och de du säger är ju helt sant!!! :O

Karin Nilsson

Helt rätt, vi är alldeles för bångstyriga iblöand när de kommer till våra begäran om att andra ska fixa men vi gör inget själva än ser de dåliga - det handlar ju också om ett positivt tankesätt att försöka påverka poasitivt, jag inspirwerar av dig och de du gör vilket får mig också att vara aktivt och jag tycker absolut att det finns så sjukt bra poäng i de du skriver- Vi borde använda våra röster på rätt sätt för att påverka!

Linnea Karlsson

tycker karin skrev det on fleek!

Elsa Nybro

riktgt bra sikrivet, vi är dukitga på att gnälla men dåliga på att påverka. npågon mpåste säga de och du sa de bra!!!!

Johan Photography

Helt rätt! och ofta samhället glömmer att VI är samhället!

#sverigesröster

happisbo

alla i happis gnäller men du skrev tankeställaren att tänk om vi inte bara gnällde - månne hur bra de skulle vara ?

Wilma

HELT RÄTT!!!!!

#SVERIGESRÖSTER

Johanna

Så right on point, vi borde påverka på ett annat sätt än klaga och visa att vi vill flörändra och inte bara är missnöjda.

De ja skulle göra i happis skulle vara att göra mer i byarna, en förening eller företag där byarna sammanförs och få en kontakt som inte finns idag och det är viktigt att vi håller ihop ett glesbebyggt samhälle där vi ungdomar känner oss glömda. Jag skulle inkludera byarnas utvecklign mer med evenemang ! #sverigesröster

juha

jag skulle dra ned på kroglivet och fixa festivaler så att turister intresserar sig mer för stan, vi behöver den utvecklingen mot ett mindre tråkigt samhälle med mer intresserade ungdomar som vill aktivt välja sin framtid! #sverigesröster

Henna M----

Helt rätt!

mitt samhälle i haparanda skulle ha bättre trafik så alla kan dra nytta av det miljövänliga altwernativet istället för bil och införa andra busstider som funkar med sociala och kulturlivet så alla vi i byarna kan påverka i stan och synas för den glöesbebyggnad vi egentligen är #sverigesröster

Felicia Ankerstam

åh men så bra inlägg!

och helt rätt att folk generellt opfta ha lättare att klaga än faktiskt påverka !

Katerina V.

superbra inlägg som får en att fasktiskt tänkas till hur man uttrycker sig och hur det påverkar..
det är ju på ens egna ansvar och det har du helt rätt i, och vi unga tänker inte så alltid - tack för ett härigt och inspirerande inlägg!

om jag hade förändrat mitt samhälle skulle jag frsöka ha bättre kontakt med lokalbefolkningen och få dom inspirerade till att påverka och synas i det dom gör som lyfter hela samhället där de är!

#SVERIGESRÖSTER

Nenne

Vi måste påverka våran framtid till att göra oss mer hörda och acceptera varandras olikheter och bli bättre på att ta in information som finns som vi kan använda oss för att lära sig om framtiden och påverka hela livet på sitt hemmaplan och påverka statligt - det är viktigt att vi samarbetar och inte bråkar mellan grupperingar och det är vad jag skulle ändra- Ett gemensamt folk som älskar och inte hatar.

#sverigesröster

Ylva

SÅ BRA INLÄGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

EN REN TANKESTÄLLARE!!!

Mitt samhälle skulle vara ett samhälle där människor inte är rädda mer att utbyta erfarenheter och information pga främlingsfientlighet, vi alla är främlingar när vi inte är förenade. Vilka är vi då förutom ensamma och ensamhet är något ett flockdjur som människan inte klarar sig med. Vi måste vara enade i att behandla andra som vi vill bli behandlade.

en som hatar mobbning

mitt samhälle skulle vara utformat där barn i tidig ålder lär sig att mobbning inte ska ske i vilken ålder det än är, att vara ett barn är ingen ursäkt när det är dom vuxna som vi tar efter. Är det från dom vi lär oss eller dom som inte lär oss?
Mobbning är ett samhällsproblem och det skulle jag avskaffa i mitt samhälle för att sprida mer gemenskap än utanförskap.

#sverigesröster #BDC

Bea Nyström

Jag skulle vilja se mina medungdomar lyfta sig själva och ta vara på den makt vi egentligen har att påverka så att alla våra äldre förstår att vi vill vara en del av den framtiden vi är skapta för och visa att vi kan få förtroende från de äldre och mer visa till att vi faktiskt bryr oss men styrs av rädsla - vi måste visa det inte låta någon annan ge os möjligheter. Vi är många och vi tillsammans är starka som en del av folket och samhället!

#sverigesröster

Camli N.

I mitt samhälle skulle jag vilja se där alla kvinnor och män är lika värda oavsett religionsåskådning, i mitt samhälle skulle finnas något för det som folket vill ha inte rökna bort de små procenten som inte håller med, alla måste få sin del av kakan. Jag skulle se till att människor kan umgås och vara sociala utan att känna ett förhinder med en distans som redan är kall och omöjlig, bättre trafik och större möjligheter för affärsverksamhet där ungdomarna kan också etablera sig och kunna börja leva med egna företag och ideér så att de ej går i konkurrs. Ett samhälle som är av alla för alla. #sverigesröster

Gunnar

I mitt samhälle skulle det finnas fler möjligheter till jobb som tex på åldersomshem. Jag skulle vilja se möjligheten till jobbalternativ som inte finns än som tas bort för det ''kostar mer pengar än genererar'' vilket jag inte tror på om det finns nya utformade jobb - som socialt umgänge för åldre i ett ålderdomshem för dom som sköter om gamlingarna där hinner inte umgås med dom - aktivitetsplanerare eller dylikt så ingen ska behöva känna siog som att de dör innanför 4 väggar utan att socialisera med någon. Det gäller även inkludering av de ensamma

Beatrice

ON POINT

i mitt samhälle skulle jag se till att ungdomar inte ska behöva körkort som i happis för att kunan känna att de kan jobba på helgen eller efter klockan 16.00 på veckorna om man bor i seskarö för vill kunna ha möjligheter att leva i ett litet samhälle men de blir omöjligt när kraven är för höga för ungdomar att känna att vi ens får en chans trots de utbildningar vi har. Miljövänligt och jobbförebyggande - med en fungerande lokaltrafik!!!!!
#sverigesröster

Jocke

I min happis skulle jag restaura upp tomma byggnader och skapa dit jobb, skola och möjligheter som funkar och inte är komplicerade att hitta information till eller att det inte ska bara vara krogarna där man träffar folk .Cafeer och hallar för gemensamma utrymmen, man ska kunna tex äta vegansk fika i happis utan att känna att man är en kaning som äer bara grönsaker - för mig och många andra finns inga nyttiga alternativ kring lokaler eller matmöjligheter. Pizza, ja visst! Men inte bara pizzerior. Något för alla så de som inte dricker eller äter just DET eller umgås med DET folket inte blir utanför i samhället för att de inte inte känner att de passar in för vi behöver mångfald!
#sverigesröster

Vill va anonym

fett grymt inlägg! vi reflekterar för sällan på vad vi p¨åverkar genom att bara gbälla för de är gnäll och skit men inget bra. Tror inte de finns bara dåliga saker men de är bara dom som uppmärksammas medan ingen vill fuixa det eller påverka att de fixas för vi måste ju få de som har ''makten'' att lyssna på folket och vi måste vara flera och börja med en! jag hänger på #sverigesröster för våran ändring i lilla happis

En Mukka

jag hoppas på att vi får tågtrafik hit för det skulle förändra allt för oss som gränsstad efter besvikelsen om Barents center och dom lovade lögnerna fahlander sålde in hos alla.
#sverigesröster

Linn från happis

I mitt samhälle vill jag se mer turism där lokalbefolkningen blir exponerade av mer mångfald än vad som finns hä'r för att vi ska bli acceptabla mot dom som är de vi kallar annorlunda #sverigesröster

seskisbo (19år)

Jag vill ha tåg som går förbi seskis som de finns i stthlm och södra sverige med lokala tågtrafikeringar för de är bättre för miljön, vi är också en glesbebyggnad så tåg går fortare, miljlövänligare och ev billigare än buss, då skulle man kunna känna sig som en del av samhället i Haparanda och det känner nog många byar som tillhör happis kommun

#sverigesröster

Mia (anonym nick)

håller med om föregående kommentator - för det skulle gynna oss i Säivis också! Vi är helt utanflör och långt ifrån Haparanda stad och lika dålig trafikering här om inte sämre.

Marko

#sverigesröster

Vi behöver mer aktivitet i byarna och få upp en inspiration och motivation för invånarna att kunna njuta av att besöka byarna, detta gäller trafiken och det skulle vara skönt att kunna komma hem under sena nätter så man ej blir beroende av skjuts så bussarna ej går sena kvällar. Detta har alltidvarit ett problem i lilla happis och ungdomar försvinner från landsbygden för ingen vill ju sitta fast i en liten by då allt händer i stan.

Laura Karppi

I mitt samhälle skulle jag se till att byarna inklueras mer än de gör idag. allt händer i stan och det är viktigt att se till att alla i hela kommunen har möjligheten att känna sig lika delaktiga och känna att kommunikationen mellan stan och byarna är bättre så inte byarna dör ut. Mycklet underhåll av vägar badplats och resförbindelser skulle jag införa för ett mer fungerande haparanda!

#sverigesröster

Maaaaaaalin från Säivis men bor i Sese

Jag skulle se till att vi får en norrbotten metro hit som finns i söder, de ska inte ta evigheter att åka emellan byarna och det ska absolut inte vara klockan fyra på eftermiddan som sista bussen går från seskarö. Ingen kan handla på ica tex om man ej har körkortoch man ska inte vara beroende av en bya-affär som är logiskt att de ej kan ha allt till hands i matväg som i de stora affärerna som gör mig frustrerad. Hemkörning kostar för de äldre otaliga pengar och alla ska ha möjlighet att åka på bio ensam utan behovet av att köra bil. Tänk de som flyttar hit och inser att de blir fast i en by. Det strider mot de mänskliga rättigheterna när det kommer till att ha ett socialt liv vilket happis inte erbjuder.

Maaaaaaalin från Säivis men bor i Sese

Jag skulle se till att vi får en norrbotten metro hit som finns i söder, de ska inte ta evigheter att åka emellan byarna och det ska absolut inte vara klockan fyra på eftermiddan som sista bussen går från seskarö. Ingen kan handla på ica tex om man ej har körkortoch man ska inte vara beroende av en bya-affär som är logiskt att de ej kan ha allt till hands i matväg som i de stora affärerna som gör mig frustrerad. Hemkörning kostar för de äldre otaliga pengar och alla ska ha möjlighet att åka på bio ensam utan behovet av att köra bil. Tänk de som flyttar hit och inser att de blir fast i en by. Det strider mot de mänskliga rättigheterna när det kommer till att ha ett socialt liv vilket happis inte erbjuder.

#SVERIGESRÖSTER

SÄIVISBO

Har bott i säivis nu i 4 år och vill flytta för att jag blir deprimerad av att sitta fast. Bussar är enormt problem och tidtabeller som aldrig håller vad de lovar. Reseplanerarappen ger ut fel tider och missar man en sista buss måste man gå flera kilometer för att komma hem till byn om man missar byabussen.

Byabussen gick förra sommaren senare, men varför detta är bara under sommaren är befängt när de flesta är på semester och sedan skylls det på att ingen åker - kanske för att de inte går bussar. Har funderat på flytta in till kalix som är en kommun, ringlinjen som går i stan går ej heller till vissa byar och säivis blir utanför i all utsträckning vilket är fel mot kommunens invånare och höjer statisitken om depressioner i kommunen - man bli deppig av att vara strandad och detta vet kommunen om men ignorerar att ta hänsyn till det folk klagar på! När de fixar också saker så går de ej ut med information till byarna vilket sen gör att de blir fel i deras statistik varpå de tar bort sen de tillagda möjligheterna - inget verkar skötas som de ska och skuklle jag vara ansvarig hade jag inkluderat hela samhället oavsett hur många km de stäcker sig till byarna gör en stor del av hela kommunen. Stan är inte de enda som är viktigt.

#sverigesröster

Tjej från reväsaari

Jag brukar hälsa på hos min mormor i byn varpå jag alltid kommer med mat till henne då jag handlar till mig själv. Klart att hon har hemtjänst, men de har ej tid att umgås och ta ut de äldre där det finns aktivitet. Det är oacepptabbel att kommunens invånare ska se efter varandra för att må bättre och de är ej konstigt att de finns mkt gamla alkoholister här i byarna för de finns inget att göra annat än dricka hemma för att fördriva tiden och det är skadligt för hela kommunens hälsa. Jag hade inkluderat bättre villkor för de som sitter inlåsta och ej kan ta sig ut bara för de väljer att bo i en by. #SVERIGESRÖSTER

M. V. (vill vara anonym)

Nikkala är en av kommunens största byar. Ändå har vi ingen badplats och bussar som går hela vägen till hamnen senare än senast klockan halv fyra, tycker detta borde finnas i en större by för de går inte att åka buss till angivna badplatser och det kostar för mycket och för långt avstånd för cykel eller dylikt. Bättre förbindelse och vissa självklara områden som skall skötas för inkludering av frritidsintressen, så mycket barnfamiljer som lider av att kanske inte vela åka långt hemifrån för att bada med barnen. Förfärligt och oansvarigt att ej budgetera!
#sverigesröster

Niklas

Skulle vilja se mer arbetsmöjligheter i byarna, finns mycket underhållsarbete och annat som kan införas i byarna för att hålla de mer levande och låta folk som inte har körkort känna att de ha en framtid med möjligheter för jobb utan krav på körkort. Alla föräldrar har inte råd och definitivt inte alla ungdomar.Varför har vi inte infört detta om man inte vill att byar dör ut?

Niklas

#sverigesröster

Anonym

#sverigesröster
Anslagstavlor utomhus och naturligt samlingsställe för spontana möten. som fungerar för såväl ungdomar som vuxna - ett kulturhus/allaktivetshus som dessutom har en mindre scen för småskaliga konserter, föreställningar, poesiuppläsningar. Men även utrymme för de som inte är intresserad av sånt. Öppet t ex kl 15-20 Biblioteket är ett fantastiskt ställe, men det fungerar inte riktigt som en samlingsplats förutom när det är vernissage eller föreläsningar och det samlar aldrig de som är under 30

Anonym

Jag tycker det borde finnas mer färg på byggnader,belysning och andra diverse grejer i Haparanda så att Haparanda inte ser så deppigt ut som det är och politker verkar bara gynna sina egna intressen i egna områden vilket är stan och det dödar byar ocksp. Mer samlingsplatser för ungdomar som moderna parker, mer osv. Helt enkelt ge Haparanda en liten makeover så det känns roligt att gå i Haparanda. Mer satsning på unga då många unga ej vill vara kvar här, de söker spänning som större städer har och jag vill få politiker att lyssna men de verkar inte bry sig. #sverigesröster

Anonym

de e bittra arbetare på kommunen engagerar bara sina egna kontakter men glömmer bort resten som är härifrån och som flyttar hit. hur ska vi någojsin ha kvar de som flyttar hit och sen flyttar bort för de känner sig utanför, vill man att kommunen ska växa med invånarantal borde man tänka utanför boxen.

#sverigesröster

nikkalabo med hund

det finns jättemånga djurintresserade och djurägare i byarna och stan men varför inte inflra hundparker i byarna för detta då det finns så många som har djur, detta skulle vara en fin samlingspunkt för bybor och ortsbor att träffas och information också om att det finns aktiviteter så de ej ställs upp aktiviteter som folk inte deltar i bara för de ej finns bra information

#sverigesröster

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Follow my blog with Bloglovin