Follow
World of no sexual abuse
En ny resa till Stockholm är planerad men än inte bokad - jag ska åka ned till huvudstaden igen snart för att fira min vackra bästa tjejkompis Faith >> som fyller år och ska ha en pink party! Verkligen längtar till det och har redan småplanerat för att hitta den båästa presenten, ska ju vara nere innan den 10e april så måste skynda mig att hitta den perfekta presenten, och eftersom hon läsermin blogg kommer jag inte avslöja vad det är innan hon fått den först för vem vill avslöja överraskningar? 😇
 
Men i det här inlääget vill jag faktiskt ta upp en organisation som hon har som födelsedagsinslamling >> på Facebook och det är till Wonsa >> och jag har också fullhjärtat bidragit med minimum summan på 50 kronor som man kan donera. Det är inte ofta jag faktiskt donerar men då jag gör det så har det en stor betydande roll för mig och att stötta att Wonsa ska kunna även etablera sig i norra delarna av Sverige är verkligen jag anser är något asom behövs, speciellt med den stora okunskapen eller ignoransen till patienterna råder i stora delar av landet. Det här handlar om våldtäkt och sexuella övergrepp - något som definitivt existerar i hela landet.
 
 
Vad är wonsa då?

Wonsa är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation. Genom behandling, forskning, och kunskapsspridning arbetar Wonsa för att göra specialiserad vård för psykologiska skador efter sexuella övergrepp tillgänglig över hela landet.

De senaste fem åren har det polisanmälts i genomsnitt 6300 våldtäkter varje år. Mörkertalen är stora. Men det finns bara möjlighet för ca 400 patienter/år att få tillgång till specialiserad psykologisk vård inom landstinget. Barn är hårdast drabbade. Men bara ett av tio barn berättar så det kommer till myndigheters kännedom. 9 av 10 barn blir alltså vuxna utan att berättat eller fått hjälp att läka från de psykologiska skador som sexuella övergrepp ger.

Wonsa är idag Sveriges enda forskningsinriktade specialistklinik för vuxna patienter som har utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.

Wonsa tar emot patienter från 12 år och uppåt, oavsett kön. Patienterna tas emot oavsett vilken typ av sexuellt övergrepp som har ägt rum, och oavsett när det skedde. Genom systematisk datainsamling ökar vi kunskapen om skadeutveckling och behandlingsresultat vid olika typer av sexuella övergrepp.

Wonsas kostnader täcks till 20 % av patientavgifter och besöksersättningar. Hyran täcks av gåvor, och våra läkare arbetar som volontärer. Wonsa kommer att fortsätta arbeta tills samhället erkänner att patientgruppen finns och finansierar den vård patientgruppen behöver och har rätt till.

Wonsa vägrar att acceptera att samhället fortsätter att prata om det felaktiga i att utsätta andra för sexuella övergrepp, utan att samtidigt erbjuda de som utsätts för hjälp.

Wonsa vägrar att acceptera att generella vårdformer och metoder rekommenderas eller används för denna speciella patientgrupp utan att evidens finns eller systematiska utvärderingar görs parallellt.

Wonsa uppmuntrar alla initiativ och samarbeten som bidrar till att patienter med psykologiska skador efter sexuella övergrepp får ökad tillgång till vård som ger möjlighet till läkning och som på vetenskapliga grunder och genom systematiska kliniska utvärderingar bidrar till att behandlingsmetoder och strukturer utvecklas, evidensbaseras och sprids.

Wonsa kvalitetssäkrar sitt arbeta genom, forskning, systematiska kliniska utvärderingar och internationella samarbeten med forskare och kliniskt aktiva experter inom området.

'' Vår första mottagning öppnade i mars 2015, och den ligger i Stockholm. Vår ambition är att så snart det är möjligt göra Wonsas traumabehandlingar tillgängliga i fler delar av Sverige. Inledningsvis med en mottagning i norra Sverige och en i södra. För att nå dit behöver vi hjälp av fler människor och organisationer som vill stödja Wonsas sak! ''
- och det finns ingen anledning att inte stötta wonsa och det grymma arbete dom redan gör! Vi är många som hashtaggar #metoo och det av en så viktig anledning - vi är för mpånga som blivit utsatta för dessa sjuka saker och stödet som WONSA ger är något vi inte blir riktigt erbjudna på vanliga vårdcentralen anser jag - utan att gå igenom en mängs komplikationer eller att man inte eventuellt blir betrodd eller tagen på allvar och sätts i skymundan av systemet. Jag stödjer wonsa i hopp om att de kan etablera sig överallt i länet för alla utsatta kvinnors väl och rätt till stöd och behandling!
 

'' Sexuella övergrepp och sexuellt våld är områden som präglas av aggressivitet, maktutövning, tabu, skam, skuld, politik och åsikter. Vår övertygelse är att ett konstruktivt navigerande genom detta minfält kräver en blandning av kunskap och goda egenskaper. Våra ledord är:

Expertis
– vi är experter på frågor som rör konsekvenser och behandling av sexuella övergrepp, och vi strävar hela tiden efter att öka vår kunskap, och sprida den till andra.

Mod
– vi vågar prata om allt, även det som är obekvämt. Vi är mästare på möjligheter.

Empati
– vi glömmer aldrig var Wonsa kommit ur och vi förstår att det vi gör eller inte gör påverkar andra.

Ambitionerna inom Wonsa är höga och för att vi ska nå våra mål behöver vi samarbeta med företag och organisationer som delar vår vision, våra värderingar och vår ambitionsnivå. ''

Talande siffror om Wonsas patienter
80 % av patienter fick ingen hjälp när de berättade om övergreppen första gången
80 % av patienter har försökt få hjälp innan de kom till Wonsa
70 % av patienter var 11 år eller yngre när övergreppen hände
30 % av patienter väntade i 15 år eller mer innan de berättade för någon om övergreppet
30 % av patienter har försökt ta sitt liv minst en gång innan de fyllt 18 år
20 % av patienter blev utsatta för övergrepp i 10 år eller mer
20 % av patienter har under perioder i livet inte haft tillgång till minnen om övergreppen

Dessa bilder är från min förra Stockholmsresa - snart åter åker jag ned med SJ! <3
 
happisbo

men oj det skulle vara bra att ha överallt här är ju sjukvården helt rubbad

Elsa Nybro

men klart dom ska finnas i fler delar av länet! visste inteatt wionsa fanns men det här är ju verkligen apbra!!!!

Linnea Karlsson

Donerade 100 kronor direkt jag såg inlägget via swish på deras sida, grym organisation och skrev i meddelande att snälla etablera er i sundsvall!

Johan Photography

Verkligen ett stort ja till att stötta dom! :O både män och kvinnor som blviit utsata för detta behlöver stöd som ionte vanliga läkarreformer ens erbjuder...

Karin Nilsson

#metoo :(

Mira Nuskinen

#metoo
och stödjer wonsa!! swisha dom 20 kr via deras sida <3

Katerina V.

#metoo!
Wonsa till norrbotten vore grymt!

Henna M----

#METOO <3

Bea Nyström

MEN ÅH! <3 så bra inlöägg och fy vilka skräcksiffror :O
#metoo

Johanna

#metoo och klart ja stlöttar! de där är ju verkligen npågit som behövs i hela landet!

fATIMA

#metoo :( swishade 20 kr till dom

Felicia Ankerstam

#metoo

Sara Lund

men usch vilka skräcksiffror wonsas patienter gett, det är ju sjukt hur dålig support sjukvården ger till de utsatta för sånt där! :O #metoo

Hilda Nilsson

#metoo

Ronja R.

Också swishat 20kr till dom <3

Gunnar

Swishade 500 kronor faktuiskt, det håär är stöd tjejer behöver och det ska do kunna få i hela landet! så bra initiativ och tack för ett bra inlägg! kommer dela denna!

Beatrice

#metoo och 20 kr till wonsa för de är de värt fan!

seskisbo (19år)

Det händer mycket här uppe i våran kommun också men ingen av mina tjejkompisar togs på allvar heller när de hände och det är bara sjukt och sunderbyn sitter och ber en att bara vänta medan de inte ens kan dela ut en remiss, möärkte att wonsa behlövs inte remiss till och det är ju helt underbart! Stöttar helt klart och hoppas dom etablerar sig högre upp!

Linn från happis

VÅLDTÄKT ÄR ALDRIG OKEJ!

Tiina Marjut

Gunnar vilken hjälte! <3 Swishade själv 60 kronor för hade ej mer :(

Mia (anonym nick)

#metoo

Anonym

#metoo :*(((

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Follow my blog with Bloglovin