Follow
11 saker du ska tänka på när du skaffat en valp!
Hej! En av mina killkompisar skrev en dag helt plötsligt till mig, "gissa vad ska ska få hem snart" och rätt som det var så var det en hundvalp! Blev riktigt glad för hans och valpens skull - till min vana dock skicka jag direkt lite tips på hundmat, praktiska saker etc då jag själv är uppvuxen i en kennel haha. Tänkte lista det i ett kommande inlägg, men vill gärna dela med mig lite mer allmänt till er andra också om ni tänkt skaffa hund och vad man ska tänka på första valperioden. 

Här är valpen min kompis ska få hem!

1 Försäkra din valp!

Det händer för ofta att man tänker att man inte behöver en försäkring men det är alltid bra att ha en - så jag rekommenderar att ha en för ditt djur! Det är allt för ofta man glömmer att en valp är busig av naturen och kan smita och springa över vägen, äta upp det mest olämplig föremål eller bråka med katten och få en klo rakt in i ögat! Olyckan sker på en sekund, sviterna efter kan vara långa och dyra, jag själv har valt agria till min hund men bytte nu till kennel försäkring på Folksam (då mamma har där).

2 Valpsäkra hemmet.

Se till att ta bort giftiga växter, kemikalier, minimera olämpliga tuggföremål. Tänk ur valpens perspektiv och vad du tror den kan hitta på som är farligt, lär känna också din valp. Jag brukar alltid ha en leksakslåda till min hund dit ja samlar dennes tuggföremål och leksaker bredvid sängen. Då vet den till slut var man ska gå för att avreagera sig och jag inte är där, detta är något man får lära.

3 Gå en första hjälpen kurs.

Här lär du dig vad du kan göra för att agera rätt i en pressad akutsituation med din älskling, det gör också att man under tiden knyter starkare band med sin valp och man även lär sig själv (eller får en fräsch omstart om detta är redan något man kunnat sedan tidigare) att komma igång med rätt metoder till dresseringen. 

4 Se till att valpen har ett eget hörn, en frizon

Det är viktigt att valpen har någonstans att vara ifred och där familjen alla accepterar att den får och vill vara ifred och känna sig säker, jag brukar försöka lära hunden att dennes säng alltid är en frizon. Då detta är en plats ämnad för en att slappna av på tycker jag det brukar fungera som en bra frizon.

5 Anmäl dig till en valpkurs.

Här lär ni er att samarbeta, bygga ett band mellan ägare och hund, vardagslydnad och mycket mer. Om man har en hund som är renrasig så kolla i första hand med kennelklubben till den rasen du har om de anordnar något, om inte annat finns brukshundklubben runtom i hela landet och anordnar dessa också! 

6 Träna rumsrenhet.

Regeln är att gå ut ofta och att inte ge sig förrän det kommit något. Alltid när man vaknat på morgonen och efter mat, på natten brukar jag plocka fram en tidning som ja placerar i tex hallen och tar alrut fram den igen samma natt som hunden visat att den kan hålla sig på natten helt.

7 Avsätt mycket tid!

Den första tiden tillsammans är den som bygger er framtida relation tillsammans. De första fyra månaderna är kritiska och man bör spendera så mycket till som möjligt med valpen under den tiden! Lär roliga tricks till din valp som sitt, tass och gå på vänster sida om dig då ni är ute och går (då detta är i motsatt trafik och sätter hunden i säkerhet genom att gå på innersidan av vägen) vilket gör att ni skapar starkare band.

8 Vilken mat ska valpen ha?

En valp bör äta valpfoder, men valen är många och det är viktigt att läsa på och ta råd. En stor ras ska ha ett foder anpassat för det, och en liten för sin storlek och så vidare. Mer om det kommer i ett kommande inlägg.

9 Längden på promenaderna skall vara anpassade efter åldern.

En valp ska inte gå lika långa promenader som en vuxen. Ta råd av uppfödaren eller fråga runt av någon som är kunnig med hundar eller i en tråd/forum i rätt kategori.

10 Plocka upp efter hunden!

Att lämna bajs efter sin hund är minst sagt opopulärt men det föreligger även andra orsaker bakom det rådet! Mask och andra parasiter sprids via avföringen och kan orsaka sjukdom och på våren kan dessa även spridas i vårat dricksvatten när vädret blir varmare och snö och is smälter bort. Ser du någon som inte plockar efter sin så kan ja tipsa om att göra som ja och fråga trevligt om dom behöver en påse så kan dom få en av mina (har flera med mig i fickan).

11 Besök en veterinär.

Se ut en veterinärklinik och gör ett besök för genomgång och råd när tiden är mogen. Det är också bra att öva valpen att bli undersökt och manipulerad inför eventuella framtida besök. Ta reda på när nästa vaccinering skall ske av veterinären närmast dig och se upp i närheten vid vissa årstider för sjukdomar som tex innebära etc som valpar kan vara mer mottagliga för.


För söt!!!!


Anonym

Hallå om hunden går på insidan vägen i motsatt riktning.. Förlåt jag kan ta fel men är de inte där bilarna kör? Inte meningen att vara kritisk mot dig.

Svar: Om hunden går på min vänstra sida när jag går på vänster sida av trafiken blir det motsatt och hunden går innerst av vägen :)
Heidi Scythe

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Follow my blog with Bloglovin